Veelgestelde vragen: Witgoedwissel

De gemeente Zaanstad wil inwoners met een laag inkomen helpen bij het vervangen van oud, energieverslindend witgoed door energiezuinige apparaten. Zo kunnen zij de energierekening verlagen. We noemen deze actie de witgoedwissel. De gemeente geeft hiervoor waardebonnen uit.

Ja, dat is een voorwaarde om mee te kunnen doen aan de witgoedwissel. Met de waardebon kunt u een nieuwe, energiezuinige koelkast of wasmachine kopen. De oude wasmachine of koelkast geeft u aan de leverancier mee als de nieuwe gebracht wordt. De ingeleverde apparaten gaan naar een recyclestation en worden daar verder verwerkt.

Dat zijn inwoners waarvan we weten dat ze op 2 januari 2025  recht hebben op een gratis ZaansePas. En wel omdat ze een laag inkomen hebben. Let op: er is een inkomensgrens voor het ontvangen van een gratis Zaanse Pas en het meedoen aan de witgoedwissel. Alleen huishoudens met een maximum inkomen van 120% van de bijstandsnorm en weinig vermogen, krijgen een gratis Zaanse Pas en kunnen de witgoedwissel-waardebon aanvragen. Zij ontvangen in januari 2025 een brief over de witgoedwissel. Daarin staat precies uitgelegd hoe de witgoedwissel werkt. In een huishouden kunnen meerdere bewoners in het bezit zijn van een gratis Zaanse Pas. Per huishouden kan slechts 1 waardebon worden aangevraagd.

Alleen Zaankanters met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm krijgen een gratis Zaanse Pas. Zij hebben een inlogcode ontvangen. Het kan zijn dat inwoners recht menen te hebben op de gratis Zaanse Pas. Maar deze nog niet hebben ontvangen of aangevraagd. Zij kunnen deze alsnog bij de gemeente aanvragen. De gemeente doet dan een inkomens- en vermogenscheck. Let op: deze check kost veel tijd. Het duurt 6-8 weken en u moet bewijzen aanleveren. De aanmeldperiode voor de witgoedwissel sluit op 31 januari 2025. Dat staat zo in de regeling. Als uw aanvraag dan nog in behandeling is, kan dat betekenen dat u niet meer mee kunt doen met deze witgoedwissel. Als u een gratis ZaansePas krijgt toegekend, kunt u wel gebruikmaken van alle andere acties, regelingen en kortingen.

Voor de Energiezuinige Witgoedwissel gelden de regels van de Participatiewet. Volgens artikel 4 van de Participatiewet verstaan we onder een huishouden een alleenstaande, alleenstaande ouder of een gezin. Dit betekent dat het begrip huishouden zowel individuen als groepen kan omvatten, afhankelijk van hun samenlevingsvorm

Om mee te doen aan de Energiezuinige Witgoedwissel mag je huishouden niet meer verdienen dan 120% van de bijstandsnorm. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld. Ook mag u niet te veel vermogen hebben. Inkomsten van inwonende kinderen tellen niet mee.

In de Participatiewet wordt onder vermogen verstaan; alle bezittingen waarover je beschikt of redelijkerwijs kunt beschikken. Dit omvat bijvoorbeeld spaargeld, beleggingen, een eigen woning (voor zover de waarde boven een bepaalde grens uitkomt), en andere waardevolle bezittingen. Vermogen kan invloed hebben op je recht op bijstand. Als je vermogen boven een bepaalde grens uitkomt, kan dit betekenen dat je minder of geen bijstand ontvangt. De Participatiewet stelt namelijk dat je eerst je eigen vermogen moet aanspreken voordat je in aanmerking komt voor bijstand.

Inwoners die in het bezit zijn van een gratis ZaansePas, krijgen in januari 2025 een brief over de witgoedwissel. Zij kunnen de waardebon aanvragen gedurende de aanvraagperiode. Aanvragen van de waardebon kan tot en met 31 januari 2025.  Na deze periode vindt een onafhankelijke loting plaats om te bepalen wie de waardebon ontvangt.

U hoort in april 2025 of u de waardebon krijgt. Als u geen waardebon krijgt, ontvangt u hierover ook bericht.

De waardebon bedraagt 600 euro.

Wasmachines en koelkasten vallen onder de witgoedwissel.

Het te vervangen apparaat moet minimaal vijf jaar oud zijn.  Als de nieuwe koelkast of wasmachine geleverd wordt, kunt u uw oude apparaat meegeven met de leverancier. Die kan voor het meenemen van het oude apparaat wel een vergoeding vragen. Dat bedrag betaalt u ook met de waardebon. Als de waardebon de kosten niet helemaal dekt, betaalt u het restbedrag zelf.

Nee, dat kan niet. De bewoner kan de waardebon alleen gebruiken voor een nieuwe, energiezuinige wasmachine of koelkast. Er is een lijst met energiezuinige wasmachines of koelkasten waar u uit kunt kiezen.

Het kan zo zijn dat de nieuwe wasmachine of koelkast duurder is dan 600 euro. U betaalt dan de rest van het bedrag zelf.

Als het apparaat goedkoper is dan 600 euro, dan gaat het overgebleven bedrag weer terug in de ‘pot’. We voeren een nieuwe loting uit voor de mensen op de wachtlijst.

Wij werken samen met Zaanse witgoedwinkels. Die komen in januari 2025 op de site van de ZaansePas te staan. In de brief vindt u straks meer informatie.

Als u een waardebon ontvangt, moet u die binnen 62 dagen (2 maanden) gebruiken om nieuw witgoed te kopen. Daarna is de waardebon niet meer geldig. Het geld stroomt dan weer terug in de ‘pot’. Daarmee kunnen we weer andere inwoners aan nieuw witgoed helpen.

De gemeente stelt in totaal 624.000 euro beschikbaar.

De gemeente verwacht dat ongeveer 900 huishoudens gebruik kunnen maken van deze regeling. De waardebonnen verloot zij onder de aanmelders.

We willen dat de verdeling zo eerlijk mogelijk gaat. Dankzij een onafhankelijke loting heeft iedereen evenveel kans op een waardebon.

Alleen huishoudens met een inkomen tot maximaal 120% van de betreffende bijstandsnorm kunnen meedoen met de witgoedwissel. Ook mag u niet te veel vermogen hebben. Voldoet u aan die voorwaarden en heeft u een wasmachine of koelkast die ouder is dan 5 jaar? Dan kunt u bij de gemeente een gratis ZaansePas aanvragen. De gemeente doet een inkomenscheck. Dat duurt 6-8 weken. Dat kan betekenen dat u zich niet meer kunt aanmelden voor de witgoedwissel. In de regeling staat dat aanmelden voor de witgoedwissel tot 31 januari 2025 kan.

Uit onderzoek blijkt dat huishoudens dankzij energiezuinig witgoed jaarlijks gemiddeld 156 euro kunnen besparen op hun energierekening.

Met vragen over de gratis ZaansePas kunt u terecht bij Groupcard. Zij kunnen u ook helpen als u de gratis ZaansePas moet activeren of als u bijvoorbeeld niet weet hoe u moet inloggen.

of stuur een mail naar: [email protected]

Voor vragen over de witgoedwissel kunt u contact opnemen met het klantcontactcentrum van de gemeente Zaanstad, telefoonnummer 14075.